2009. július 12., vasárnap

Baroness - Aleph






Vicánál való láblógatás első napi termése.

A türkiz kő

Elnevezése annyit tesz, mint „török kő” (turko=török). A türkiz színe átlátszatlan égszínkék vagy zöldeskék, kékeszöld, almazöld, sárgászöld. A kék szín a réztartalomtól, a zöld a két vegyértékű vastól (5 %-ig) és a krómtól függ.

Igen régen ismert és kedvelt kő. Szép kék és zöld színe miatt, amely arany társaságában különösen szépen érvényesül, már az egyiptomiak is kiemelt szerepet tulajdonítottak neki. A Sínai-félszigeten nyitott bányáikból kitermelt kövek több (pl.: skarabeusz) véset alapanyagát adták. Később is, a középkorban, szintén nagyra becsült kő volt. Különféle csodálatos erőt tulajdonítottak neki; azt tartották, hogy megóv a lezuhanástól, és lelki egyensúlyt biztosít. Ugyanakkor, ha a kő gazdája megbetegszik, vagy meghal, vele a kő is megfakul, meghal. Ennek magyarázata lehet a türkizre jellemző tulajdonsága, hogy hő hatására és a kisebb vegyi hatásokra (lázas ember testhőmérséklete, izzadságának vegyi összetevői elegendőek lehetnek) megfakul, vagy megzöldül. A keleti népek szintén nagyon kedvelik. A nagyobb kövekből kultikus alakokat készítettek, vagy a korán egyes sorait vésték bele. Több olyan remekmű származik kezeik közül, melyben a vésetet arannyal töltötték ki, ezzel kiemelve a véset kontrasztját. Minden arab hordott türkizköves gyűrűt, akár olcsó ónfoglaltban is, mert úgy gondolták már a kis türkizkő is szerencsét hoz. A keleti népszerűség kiterjedt a zöld türkizekre is, míg Európában inkább a kék változat volt kedvelt. Észak-Mexikó őslakosai szintén kedvelték; ők valószínűleg „chalchihutil” névvel illették. Európába a türkiz keletről, Perzsiából, Arábiából, a Sínai-félszigetről Törökországon keresztül kerülhetett.

A türkiz is azok közé a drágakövek közé tartozik, amelyek ki vannak téve a divat hullámzásának. Néhány éve „az év drágaköve” volt és mindenki türkizt akart venni magának.

A türkizekben gyakran találkozunk sötét színű erezettel, amelyet mátrixnak neveznek. Ez tulajdonképpen idegen anyagok beépülése az ásványba. A barna erezés limonit, a sötétszürke homokkő, a fekete jáspis vagy pszilomelán. A mátrixtürkizek megítélése nagyrészt a divattól függ. Sokan a kőben levő hibának tartják, és azért bizalmatlanok vele szemben. Néha meg annyira keresetté válik, hogy a türkizekre tussal erezést rajzolnak, ami természetesen hamisítás. Ez nagyítós vizsgálattal azonnal fölismerhető részben a rajzolatok alakjáról részben a megszáradt tuscseppekről.

Figyelem a viselésnél! Nagyon kell vigyáznunk arra, hogy a türkizek ne legyenek kitéve nagyobb hőhatásnak (250 °C-nál fakózöld lesz), erősebb napsütésnek, ne érintkezzenek savakkal, lúgokkal, mert elveszíthetik szép kék színüket. Mert a szappanos víz, zsíros, olajos anyagok beleszívódhatnak a kő porózus felületébe, ezzel megváltoztatva annak színét!

A hamisításokkal és utánzatokkal kapcsolatban beszélnünk kell a festésről, a sajtolt türkizről és a szintetikus türkizről.
A türkiz festésére többféle eljárás létezik: előfordul, hogy a szín intenzívebbé tételére zsiradékkal, olajjal vagy paraffinnal kezelik. Ez viszonylag könnyen kideríthető, ha (nem feltűnő helyen, Pl. a kő alján) oldószert cseppentünk rá. Előfordul, hogy a követ festékkel (p1. berlini kékkel) kezelik. Hamar elárulja a „túl Szép kék” szín. Ám a festéket egy csepp ammóniák mindjárt föloldja (ugyancsak nem föltűnő helyen alkalmazandó). A legmodernebb kezelési módszer, ha a porózus türkizbe műgyantát sajtolnak, ez nem csupán a színt, hanem a fényt is javítja. Ezt legkönnyebben úgy fedezhetjük föl, ha a kőhöz (hátul) megtüzesített tűt érintünk: rögtön megérezzük a „patikaszagot” és nagyítóval meglátjuk a műgyanta megolvadásának nyomait. Egy csepp sósav is feloldja a műgyantát.



7 megjegyzés:

Enikő írta...

Ó, ez gyönyörű!!!!!!!

Marta írta...

Tetszik, hogy ilyen srég! Nagyon szép!

Ági mama írta...

Igencsak szép termés!!!

Kinga írta...

Vadállat lett, nagyon ügyes vagy!

Liza írta...

Ez is csodás!

Frida írta...

Köszönöm lányok!

Bandrea's Beads írta...

Csodálatos!!!! Ha benézel hozzám, vár Téged egy meglepi!!!