2008. július 23., szerda

Adószám-igénylés



A minap bent jártam az APEH Gvadányi utcai székházában, és kiokosodtam. A cél az volt, hogy végre beszerezzem az adószámom, és ha Te is ilyen ügyben szeretnél eljárni, akkor az alábbiak lehetnek a segítségedre:
Adószámot 5 perc alatt kapsz, de ennek az a feltétele, hogy nem kihelyezett ügyfélfogadásra menj, mert az 30 nap. Szóóóval irány a Gvadányi utca (már ha pesti vagy, egyébként gondolom megyeszékhely vagy hasonló...). Most itt nem részletezem, kinek érdemes adószámot igényelni, mert aki akar kérni, az nyilván tisztában van vele, miért kéri. (De mail-ben segítek, ha kell :) ) Első lépésben innen töltsd le a 08T101-es nyomtatványt.

http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany

Ha van Abev nyomtatványkitöltőd és tudod kapcsiból miről beszélek, akkor sínen vagy. Ha eddig sötét ló, akkor: először a nyomtatványkitöltő programot töltöd le ugyan innen (a Keretprogram szó alatt az első file, más nem kell). Ez elég értelemszerűen telepíthető, ha kész új file megnyitásában keresd ki a 08T101est. Ki tudod itt is tölteni és úgy nyomtatni, vagy nyomtasd üresen és kézzel írogass. 2 példányban kell!!!

Amit a kitöltésről tudni érdemes:
Az első oldal értelem szerűen, alapadatok és dátum. Az "A01" lap: 3. pont - szerintem itt a 2-es szám kell. 7. pont - itt is 2-est kell beírni, ill. értelem szerűen. A 8. pont - na most aki keresgél a KSH oldalán, az tuti először azt találja amit én: 3213: Divatékszer gyártása. De ez nem jó, mert ez a kereskedelmi célú nagy tételes gyártás, technológiás, szakértelmet igénylő. Ami az alkalmi eladás és egyedi ékszereké az a 9003: Alkotóművészet, de ez is alá van bontva, a 8as pontba így ezt kell beírni: 900306: Képző és iparművészeti tevékenység :D Jó mi? Mást erre a lapra nem írtunk. AZ "F" lapra semmit nem írt be nekem az ügyintéző, sőt azt mondta, hogy ez az F lap az APEH berkei belül jelenleg nem jó, meg még nem tudja mi lesz stb. Mindegy. Itt semmi mást nem jelölt be, csak az 5. pontnál a 2-est: alanyi adómentesség. Hát kb. ennyi.

Vagyis a kitöltöttel be kell battyogni a Gvadányiba, a sorszám kérésnél 3-as menüpont, azon beül 1!! Innentnől kezdve nekem a várakozás volt kb. 30perc, a papírozás az ügyintézővel 5 perc. Ha van kérdésed, keress meg mail-ben!!!!
A másodpéldányt természetesen visszakapod, és azzal irány a nyomtatványbolt - számlatömb és nyugtavásárlás. Azért töltsd ki előre a papírokat, mert volt aki ott vacakolt es egy másik ügyintézőnél voltak, aki nem volt túl kedves és ott kellet kitölteniük és közben mást is fogadott és vártak sokat :(

7 megjegyzés:

Unknown írta...

örülök, hogy ezt nem nekem kellett végigjárni Micistől....áááá olvasni is sok....

Frida írta...

:D Hát egyébként csak leírva sok. Én eleve rendszeresen az ABEVvel vacakolok, kézenfekvő volt a papír kitőtike, csak annyi volt a plusz, hogy elmentem egyszer a Kertész utcába és pofára estem... :( ott 30 nap lett volna...

Valerie írta...

Tök rendes Töled, hogy mindenkivel megosztod a tapasztalataidat.

Frida írta...

:D

Névtelen írta...

Már a 09T101-es űrlapot kell kitölteni!

Névtelen írta...

most meg már a 10T101 bibibi!

GAVA írta...

Jo cikk..... nekem kene egy adoszam ahhoz, hogy tudjak otthon (Mo.-on) ajandekba kapni ingatlant.... Mar 15 eve kulfoldon elek, kettos (Magyar-Hooland) allampolgar vagyok, es nem tudom, hogy haogyan tudok adoszamot kerni.... tudnal ebben segiteni?